JPW | 5 Martin Place

5 Martin Place

5 Martin Place is an exemplar in heritage led urban renewal re-establishing the importance of the 1916 “Money Box” within Martin Place. The project by JPW and TKD Architects in collaboration, evolved from a site specific LEP developed with the City of Sydney. It respects views from the Cenotaph and overshadowing of Pitt Street Mall, reinforces the sandstone and trachyte precinct character and recreates a linked sequence of accessible spaces that support a diversity of uses.

Innovative structural design has enabled the tower to cantilever over the existing building such that no additional load is applied to the heritage building. The project features integrated chilled beams, double skin facades, reuse of original trachyte and conservation of Joseph Albers “Wrestling”. Perceived heritage constraints have been turned into commercial opportunities, with the combination of contemporary workplaces and heritage tower floors both attracting premium tenants.
Sydney, Australia

 

  • 2016 National Commercial Architecture Award – AIA National Architecture Awards
  • 2016 National Heritage Award – AIA National Architecture Awards
  • 2016 NSW Architecture Awards, The Lloyd Rees Award for Urban Design
  • 2016 NSW Architecture Awards, Commercial Architecture Award
  • 2016 NSW Architecture Awards, Greenway Award for Heritage Architecture
  • 2016 National Trust Award for Adaptive Reuse, National Trust Heritage Awards
  • 2016 Urban Taskforce Development Excellence Awards, Urban Renewal Development
  • 2016 Urban Development Institute of Australia (UDIA) Awards, Presidents Award
  • 2016 NSW UDIA Awards, Excellence in Commercial Development
  • 2016 Australian Steel Institute Awards, Steel Excellence in Buildings – Large Projects
  • 2016 Buildings and Structures Award – Australian Engineering Excellence Awards